Kuchnia powinna stanowić serce każdego domu. To tutaj przygotowujemy posiłki dla naszych najbliższych i spędzamy długie chwile na rozmowach. Zakup sprzętów kuchennych i mebli to spory wydatek, chcielibyśmy więc uzyskać efekt satysfakcjonujący nas na długie lata. Niezależnie od tego, czy mieszkamy w domu czy w mieszkaniu powinniśmy urządzić funkcjonalną kuchnię. Zastosowanie zasad ergonomii w aranżacji kuchni sprawi, że wszystkie czynności wykonamy błyskawicznie, co przełoży się na minimalne odczuwanie zmęczenia. Wśród wspomnianych zasad znajdują się:
- Odpowiednie rozmieszczenie mebli kuchennych
- Dobrane wysokości blatów
- Funkcjonalna głębokość szafek i zlewu podzielenie kuchni na strefy
Kuchnia nowocześnie, czyli 5 stref, które trzeba znać, aby urządzić funkcjonalną kuchnię
Gdy trzeba urządzić kuchnie, najważniejsze jest rozmieszczenie 5 stref na planie naszego pomieszczenia. Dzięki takiemu rozwiązaniu zaoszczędzimy czas i wykonywane czynności fizyczne, związane z pracą w kuchni. Strefy te powinny być rozmieszczone zgodnie z ruchem wskazówek zegara:
Strefa zapasów
To sprzęty AGD i meble, w których przechowujemy żywność, czyli lodówka wraz z zamrażarką oraz szafki, w których przechowujemy produkty niewymagające chłodzenia. Rozpakowywanie zakupów bywa czynnością pochłaniającą dużo energii, więc najlepiej umieścić tą strefę jak najbliżej wejścia do pomieszczenia.
Strefa przechowywania
To szafki, w których przechowujemy garnki, patelnie, zastawę stołową oraz sztućce, wraz z małym AGD. Jeżeli planujemy zakup szafek wiszących skupmy się na tych, które zamiast zawiasów w drzwiczkach stosują nowszy mechanizm – podnośnik klapowy. Wyeliminujemy w ten sposób hałas związany z trzaskającymi drzwiczkami, jest to również bezpieczniejsze rozwiązanie. Dla naszej wygody umieśćmy w nich talerze, miski, oraz całe szkło, od filiżanek po kieliszki na wino. W szafkach umieszczonych na dole nie montujmy półek, gdyż zwiększą one częstotliwość czynności takich jak klękanie i schylanie się, co z pewnością wpłynie na odczuwanie dyskomfortu w naszym kręgosłupie. Zamiast półek zamontujmy wysuwane szuflady.
Strefa zmywania
To miejsce, w którym umieścimy zmywarkę, zlewozmywak i kosze na śmieci. Zmywarka zapewni nam oszczędność czasu oraz zużywanej wody. Wpłynie również korzystnie na zachowanie większej higieny, dzięki myciu w wysokiej temperaturze. Pod zlewem natomiast dobrze jest umieścić szufladę, w której będziemy mogli znaleźć gąbki do zmywania, ściereczki, płyn do mycia naczyń, kapsułki do zmywarki oraz worki na śmieci. Kosze do segregacji odpadów zamontujmy w szafce z wysuwaną szufladą – pamiętajmy aby osobno wyrzucać papier, plastik, szkło i odpady biodegradowalne.
Strefa przygotowywania posiłków
To miejsce, na które powinniśmy przeznaczyć jak najwięcej miejsca! Gdy trzeba urządzić kuchnię, należy pomyśleć o wyspie kuchennej. Wyspa kuchenna oraz blat zapewnią nam komfort krojenia i mieszania składników tylko wówczas, gdy ich wysokość i szerokość będą miały odpowiednie wymiary. Nad blatem kuchennym możemy zawiesić reling – zyskamy dzięki temu dodatkową przestrzeń i miejsce dla chochli, kubków i innych pokrewnych akcesoriów. Na wyspie kuchennej lub blacie możemy umieścić stojak na noże.
Strefa gotowania
W tej przestrzeni znajdziemy kuchenkę, piekarnik i mikrofalówkę. Warto rozważyć głębiej kwestie rodzaju kuchenki gazowej, która może być gazowa lub elektryczna. Obecnie panuje trend na płyty indukcyjne – skracają one czas gotowania posiłków i łatwiej utrzymać je w czystości. W nowoczesnym budownictwie mieszkalnym instalacje gazowe są już często przeżytkiem warto więc pochylić się nad kwestią zakupu tego energooszczędnego urządzenia AGD. Nad kuchenką powinniśmy umieścić okap, który będzie pochłaniał różnorodność zapachów panujących w kuchni, odprowadzał nagromadzoną parę wodną, oczyszczał powietrze ze szkodliwych tlenków i oparów tłuszczu. Wybierzmy model, który będzie cicho pracował i dodatkowo zdobił naszą kuchnię.
Trójkąt roboczy w kuchni, czyli odpowiednie urządzanie kuchni pod względem rozmieszczenia sprzętów
Kolejną zasadą ergonomii w kuchni jest zastosowanie tzw. trójkąta roboczego. To sposób, na podstawie którego właściwie rozmieścimy sprzęty w pomieszczeniu. Do najważniejszych z nich należą lodówka, kuchenka i zlewozmywak. Sprzęty te powinny znajdować się w najkorzystniejszych dla nas odległościach, tak więc:
- Odległość pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem powinna wynosić od 120 do 210 centymetrów,
- Odległość pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką powinna zawierać się w przedziale od 120 do 210 centymetrów, za wyjątkiem małych kuchni – tutaj minimalna odległość powinna wynosić minimum 90 cm odległość pomiędzy lodówką a kuchenką powinna mieścić się w przedziale od 120 cm do 270 cm
Zastosowanie trójkąta roboczego będzie wyglądało inaczej w różnych układach pomieszczenia. Wyspa kuchenna również wpłynie na stosowanie się do tego rozstawienia. W sieci znajdziemy wiele inspiracji infografik, jeżeli natomiast nie jesteśmy pewni, co do naszego rozwiązania skorzystajmy z usług architekta wnętrz, który wykona dla nas projekt kuchni.
Układ mebli kuchennych
Na układ mebli znacząco wpływa wielkość pomieszczenia, które mamy do zagospodarowania. W kuchniach małych lub aneksach kuchennych najczęściej stosuje się układ jednorzędowy. Jego największą wadą jest brak możliwości zastosowania drugiej zasady ergonomii, czyli trójkąta roboczego. Jeżeli decydujemy się na to rozwiązanie meble i sprzęty powinniśmy ułożyć w następującej kolejności: lodówka wraz z zamrażarką, blat, zlewozmywak, główny blat roboczy, kuchenka lub płyta grzewcza. Drugim układem mebli, który możemy zastosować w naszej wymarzonej kuchni jest układ dwurzędowy, według którego szafki rozmieszczamy w dwóch równoległych liniach. W pierwszej z nich znajdziemy zlew, blat roboczy i kuchenkę, natomiast w drugiej linii umieścimy lodówkę i dodatkowy blat. Układ ten znajdzie doskonałe zastosowanie w kuchniach szerokich. Jeżeli mamy taką możliwość, główny blat usytuujmy pod oknem, zyskamy wtedy dodatkowe źródło światła.
Funkcjonalna kuchnia – wysokość blatów i szafek
Pamiętajmy, że dla naszego luksusu użytkowania wysokość blatów i szafek powinna być dostosowana do naszego i domowników wzrostu. Gdy planujemy jak urządzić naszą kuchnię, wygospodarujmy jak najwięcej miejsca na powierzchnię blatu roboczego. Blat umieszczony obok lodówki powinien mieć minimum 40 centymetrów szerokości, natomiast główny blat w strefie przygotowania posiłków powinien mieć długość w przedziale od 90 do 120 cm długości, z zachowaniem minimalnej szerokości na poziomie 60 centymetrów. Szafki kuchenne umieszczone na dole powinny mieć wysokość minimalną 85 centymetrów a szafki wiszące na górze od 40 do 100 centymetrów, z zachowaniem głębokości co najmniej 30 centymetrów.
Oświetlenie kuchni – jak skutecznie rozproszyć światło?
Najlepszą metodą, dzięki której oświetlimy pomieszczenie w całości, będzie zastosowanie kilku źródeł światła. Jedna lampa sufitowa nie będzie wystarczająca, w zamian lepiej zamontować żyrandole, w których możemy regulować kąt padania światła z reflektorów. Dobrym rozwiązaniem jest również umieszczenie oświetlenia miejscowego w postaci małych lampek halogenowych bądź ledowych.
Jeden komentarz